Novo Update KORONA VIRUS i Novi uvjeti za vladin minimalac

Jučer 26.5.2020. vlada i predstavnici sindikata i poslodavaca usuglasili su se oko novih pravila koja će vrijediti za razdoblje od 1.6.-31.8.2020. a vezano uz isplatu minimalca:

Nakon što je vladin minimalac podijeljen gotovo svima, čak i najprofitabilnijim firmama, 4000 kn po djelatniku za plaće za lipanj moći će dobiti samo oni koji dokažu da im je pao prihod u svibnju za više od 50% (u odnosu na svibanj prošle godine ili u odnosu na veljaču ove godine ako subjekt posluje manje od godinu dana) i to će moći dobiti samo subjekti iz djelatnosti sektora turizma i ugostiteljstva, odnosno oni koji se bave uslugama pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića, zatim poslodavci koji se bave prijevozom putnika, putničke agencije, organizatori putovanja, turoperateri i sve ostale djelatnosti s time povezane te organizatori kulturnih i sportskih događanja, sajmova i kongresa (event industrija).

Plaće za svibanj, koje će se isplaćivati sredinom lipnja će se isplatiti po starome, tj. svim djelatnostima koje imaju pad prihod od 20 i više % uz novi uvjet da srednje i velike tvrtke neće smjeti isplatiti dividendu i dobit sve do 31.12.2021. Ako isplate, morati će vratiti državnu potporu za svibanj. To se ne odnosi na mikro i male poduzetnike odnosno na one koji imaju manje od 50 zaposlenih.

Za ostatak djelatnosti koje nisu obuhvaćene državnim potporama za iduća 3 mjeseca, čekaju se detalji programa Europske unije gdje se očekuje da bi Hrvatska mogla dobila 400 milijuna eura (od ukupno 100 milijardi eura za države članice kroz program SURE). Ideja je uvesti mjere skraćenog radnog vremena tako da zaposlenik umjesto pet dana u tjednu, radi, primjerice, četiri dana u tjednu te mu država plaća 50 do 70 posto plaće za taj peti radni dan, a poslodavac ostatak.To bi trebalo najviše pomoći prerađivačkoj industriji jer su im narudžbe usporene kao i izvoz i u ovom trenutku nemaju potrebu za punim radnim vremenom svih radnika.

To je za sada to, pratite nas i dalje i ne zaboravite da na www.firmoteka.hr možete provjeriti i djelatnost i broj zaposlenih i prihode i kako tko posluje u svakom trenutku.