Kako planirati financije za nadolazeću godinu?

Planiranje je ključno, možda jednako ključno koliko i zarada. A kad je riječ o troškovima, ne postoji razlika između vođenja kućanstva i upravljanja tvrtkom ili obrtom, ma koliko se to možda na prvi pogled činilo nevjerojatnim!

Stoga, povucite znanje iz poslovnog svijeta! Tvrtke uspješno posluju upravo zato jer gledaju unaprijed i rade planove, zasnovane na dosadašnjim iskustvima te vlastitim željama i ciljevima za nadolazeću godinu. Istina je da ni tvrtke ne znaju baš točno unaprijed koliko će klijenata ili poslovati imati, pa ni koliko prihoda. Svi plivaju u nagađanjima, a ipak puno toga se da predvidjeti, od nepredvidivih troškova i do prihoda.

Planiranje započinje - matematikom! Prvo izračunajte sve svoje troškove na godišnjoj razini. Pomnožite mjesečnu ratu za struju sa 12, te isto učinite za plin, vodu, komunalije, najamninu, hranu, prijevoz, preplate, članarine, osiguranja, rate kredita i štednju. Iznosi ne moraju biti do u decimalu točni, ono što vam treba je realna procjena koja će vam pomoći u planiranju.

No, tvrtke ne planiraju samo troškove, već i prihode. A vi? Pomnožite svoju brutto plaću s 12 i saznajte koliko točno zarađujete. Ako to nije dovoljno da pokrijete svoje troškove, jedan od planova u 2019. mora biti pronalazak bolje plaćenog posla, ili dodatnog posla. A da biste znali koliko vam ekstra novaca treba - nužan je godišnji plan financija!

Ili možete smanjiti troškove - ako idete svaki dan na kavu na poslu, umjesto toga idete u šetnju. Ciglica kave stoji 30 kuna, traje duže od mjesec dana, a vi ćete uštedjeti 1500 kn godišnje.

Ako sve ovo već imate u malom prstu, rođeni ste poduzetnik! Samo je jedan korak od uspješnog kućanstva do uspješnog biznisa, a mi ćemo vam u tome pomoći! Downloadajte naš predložak za izradu kućnog budžeta!.xlsx (197,36 kb)

A ako ne koristite Excel i naiđete na neki problem, javite nam da vam pomognemo!