KORONA I NAJNOVIJE MJERE VLADE

Danima se već priča i piše o najnovijim vladinim mjerama ali evo sutra, u petak 3.4.2020. u Saboru će predstaviti paket od 12 zakona vezano uz gospodarsku situaciju uzrokovanu korona virusom.

U Utorak 7.4.2020. Sabor će glasovati o tom paketu a evo sažetka mjera koje se predlažu i koje bi ti zakoni trebali osigurati:

- Naknada za plaće radnicima raste na 4.000 kuna neto

- Svi koji imaju godišnje prihode manje od 7,5 milijuna kuna (a to je velika većina, preko 90%) I dožive pad prihoda veći od 50% biti će oslobođeni plaćanja poreza na dobit, na dohodak I doprinose.Ostatak firmi koje imaju prihode veće od 7,5 milijuna kuna biti će samo djelomično oslobođene plaćanja poreza ovisno o padu prihoda.

- Ubuduće bi svi (a ne samo “mali poduzetnici”) plaćali PDV tek kada im sjedne uplata na temelju izdanih računa , a ne po izdavanju računa. U proračun će ići novci od onoga što ste stvarno i naplatiti

- Rok za predaju financijskih izvještaja pomiče se s 30.4. na 30.6.2020. (uobičajeno je 30.4. rok za predaju u statističke svrhe , 30.06. je rok za predaju u svrhu javne objave- tako da većina firmi predaje financijsko izvješće za prethodnu godinu samo jednom do 30.4. u statističke svrhe i radi javne objave)

- Mijenjati će se Zakon kako bi se mogli još više zadužiti. Naime, postoji zakon o proračunu I po njemu se možemo zadužiti maksimalno do 26,86 milijardi kuna…e pa sada idu izmjene tog zakona jer je očito da ćemo se morati zadužiti iznad navedenog iznosa

- Poljoprivrednicima bi se trebala omogućiti odgoda plaćanja i dugoročnije otplate, odnosno dug će plaćati u dužem vremenu-umjesto do godinu dana na tri godine

- Ako imate osobnu iskaznicu, vozačku ili putovnicu koja je istekla ili uskoro istiće…ne brinite, smatrati će se valjanom sve do 30 dana od dana prestanka epidemije.

To ne vrijedi za tehnički I registracije vozila, to morate odraditi u rok radi sigurnosti u prometu

- Idu izmjene zakona vezanih uz turizam, npr. privatni iznajmljivači  prvih šest mjeseci oslobađaju se od pristojbi za glavne i pomoćne krevete.

- Što se tiče ugovora s Putničkim agencijama I otkazanim putovanjima, Putničke agencije će umjesto povrata novca moći ponuditi vaučere koji će biti osigurani policom osiguranja.

- Produžuje se rok ugostiteljima koji imaju tek privremena rješenja jer još nisu dobili rješenja o legalizaciji za objekt.

- Smanjuju se iznosi koncesijskih naknada.

- Odobravati će se zajmovi do750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatom od 0,25%, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne nakna. Novci se osiguravaju iz EU fonda za regionalni razvoj. Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine

- 2,5 milijuna kuna ići će na interventni otkup mlijeka od malih mljekara koje su se našle u problemima zbog korona virusa.

- 53 milijuna kuna vrijedne potpore ići će za biljnu i stočarsku proizvodnju .

- Nabava javnih aviona se odgađa.

I ne zaboravite da na www.firmoteka.hr uvijek možete provjeriti kako neka firma posluje a isto tako pratite nas i dalje jer ćemo pomno pratiti i pisati updateove o vladinim mjerama, koliko firmi će ih koristiti, o stanju s fiskalnim računima i slične teme.