Ideje za posao - Odjeća i tekstil

Dobri ste u krojenju, šivanju, popravcima odjeće, znate prepoznati kvalitetnu tkaninu? Znate kako malo mašte i dobre škare staru odjeću mogu preobraziti u moderne odjevne predmete? Predlažemo vam da pokrenete jednu od sljedećih 10 poslovnih ideja:

101. KROJAČKI POPRAVCI

Do osnovnog kapitala dođite tako da svoje usluge šivanja i krojačkih popravaka obavljate kod kuće. Svoje usluge ponudite svojim prijateljima i članovima uže i šire obitelji kako bi stekli što više iskustva i kako bi se pročulo za vaše usluge. Povežite se s kemijskim čistionicama, sa salonima vjenčanica, s tekstilnim trgovinama u kvartu i ponudite im usluge šivanja, popravaka i prekrajanja odjeće za sve njihove kupce. Stalno se usavršavajte, pratite modne stilove, uvježbavajte se radeći s različitim vrstama tkanina. 

102. IMIDŽ KONZULTANT

Izgled je važan, no mnogi od nas zapravo ne znaju kako dobro izgledati u javnosti i spremni su na savjetodavnu pomoć. Možete savjetovati i žene i muškarce, učiti ih kako da odaberu odjeću sa stilom, jednostavno uništiti im odjeću koju su do sada držali u ormaru i krenuti s njima u uzbudljivu avanturu nabavke nove odjeće. Osim odjeće, vi ih morate savjetovati i o frizuri, šminki, bojama koje im ponajbolje odgovaraju a sve kako bi klijent bio zadovoljan i zračio vlastitom pouzdanošću. Uvijek morate pratiti modne trendove, znati koje frizure su trenutno moderne, poznavati najbolje kozmetičke proizvode na tržištu i morate biti sigurni da klijenta ispravno savjetujete odnosno u skladu s njegovim stilom i kako on doživljava sebe.  Ne zaboravite voditi brigu o svom vlastitom izgledu i vlastitoj pojavi jer u ovom poslu ste upravo baš Vi najbolja reklama za posao imidž konzultanta.

103. DIZAJNER UZORAKA TKANINA

Sve dekorativne tkanine s bezbroj različitih vrsta uzoraka netko je nekada osmislio. Postoji bezbroj tkanina u raznim bojama, uzorcima i strukturama koje omogućavaju nove kombinacije ili kombinacije s već postojećim, tu mašti jednostavno nema kraja. Predlažemo da počnete izrađivati uzorke tkanina za dizajnere, za proizvođače odjeće i krojačke entuzijaste. Za početak dizajnirate sebi svoju vlastitu originalnu odjeću a tada vaše modne kreacije prezentirajte izabranim krojačkim entuzijastima, ponajboljim krojačkim salonima. Jednom kada vaše kreacije i motivi na tkaninama privuku dovoljno interesa i pažnje, svoje kreacije prezentirajte i ponudite proizvođačima raznih vrsta tkanina. Kontaktirajte sve koji su u poslu izrade odjeće i otkrijte koliko su zainteresirani za vaš dizajn s originalnim uzorcima.

104. OBNOVA TEKSTILA

Razne tkanine koje pronalazimo u domovima, uredima, dvoranama, restoranima mogu se obnoviti, popraviti i vratiti u prijašnje stanje. Mogu se obnoviti potrgane, ispucale, izblijedjele, zamrljane i izgorjele tkanine. Na tržištu postoji razna oprema (s uputstvima) za popravak tekstila za brz i jednostavan popravak manjih oštećenja na svim tekstilnim površinama. Može popraviti oštećenja od cigareta, ogrebotine, posjekotine i sl. Naravno, preporučujemo  vam da prvo isprobate na starom komadu tekstila prije samog popravka proizvoda. Restauraciju tkanina ponudite hotelima, motelima, kinima i kazališnim dvoranama, bolnicama, restoranima i sl..Započnite s manjim poslovima, a tek nakon što se usavršite i steknete dovoljno iskustva krenite raditi za veće klijente.

105. DIZAJNERSKE TORBE

Dizajniranje i izradu ručnih torbi možete raditi u vlastitom domu. Za početak to može biti samo hobi koji kasnije možete pretvoriti u posao. Svoje ručno izrađene torbe možete prodavati putem Internet stranica, na tržnicama i štandovima na raznim društvenim događanjima. Nakon što se vaše torbe počnu uspješno prodavati, stupite u kontakt s proizvođačima torbi i povežite se s njima. Oni mogu prodavati vaše torbe na veliko a dio profita od prodaje ide vama.

106. USLUGE PREKRAJANJA

Mnoge maloprodajne trgovine u kojima se prodaje odjeća imaju ugovor s vanjskim krojačima za odjeću kupljenu u njihovim trgovinama. U dućanu prilikom kupnje odjeće, kupcu se nudi usluga skraćivanja ili prekrajanja odjeće, ako je potrebno. Taj posao odradit ćete vi. Pazite da posao odradite prema rasporedu, u dogovoreno vrijeme. Tako će i maloprodajni lanac i krajnji kupac biti sretni i zadovoljni.

107. ODJEĆA ZA TRUDNICE

Tržište „Sve za trudnice“ je veliko i unosno a vi možete zaraditi tako da dizajnirate, šivate i prodajete odjeću za trudnice ili jednostavno da kupite na veliko gotovu odjeću za trudnice i prodajete ju. Kada vam posao krene i do��e trenutak za širenje poslovanja možete se povezati s nekim od proizvođača koji će proizvoditi vašu odjeću na veliko ili možete proširiti svoj posao otvaranjem novih dućana na novim atraktivnim lokacijama.

108. PRODAVAONICA TKANINA

Možete otvoriti dućan i u njemu prodavati tkanine raznih vrsta, kvaliteta i dezena. Za ovako nešto potreban vam je početni kapital za lokal koji bi trebao biti dovoljno velik da izložite što više vrsta i dezena tkanine koju nudite. Također, potrudite se dogovoriti za vas što povoljnije uvjete nabavke kod proizvođača tkanina. Osim tkanine, u svoju ponudu možete uključiti i gumbe, zatvarače, šivači pribor i slične proizvode kojima ćete privući kupce nudeći im što širi asortiman na izbor.

109. ŠTIKANJE (VEZENJE)

Zahvaljujući razvoju tehnologije i novim kompjuterskim mašinama za strojno vezenje/štikanje koje se pojavljuju na tržištu, danas se i početnici mogu prihvatiti tog posla. Potrebno je investirati u jedan takav moderan stroj za štikanje (vezenje) koji je povezan s kompjuterom. Pomoću specijalnog softwera možete dizajnirati izgled strojnog veza i dati nalog stroju da ga izradi. Potreban vam je mali izložbeni prostor ili Internet stranica kako bi prezentirali svoja djela i pokazali ljudima što se sve može štikati (majice, jastučnice, kape, okviri…). 

110. TEČAJ ŠIVANJA

Ako imate znanja i vještine pravog šivača, mogli bi učiti druge kako se to radi. Oglašavajte svoje tečajeve u raznim prodavaonicama tkanina, u dućanima s opremom za hobije i sličnim mjestima. Podijelite tečaj na početni, srednji i napredni, jedino tako će vam se polaznici vraćati. Predlažemo da kontaktirate neki dobar dućan s tkaninama i opremom za šivanje i zamolite ih da se tečajevi održavaju navečer i vikendima u tom dućanu. Na taj način dućan će profitirati jer će vaši tečajevi privući više kupaca a vi nećete imati velike početne troškove za pokretanje poslovne ideje.