Članovi uprave, izvršni direktori koji će plaćati doprinose za 2019 iz vlastita džepa?

Kažu da ako smo poduzetnici da trebamo pratiti promjene. A promjene su u RH česte pa se postavlja pitanje jeste li svojim zaposlenim članovima uprave, izvršnim direktorima ili likvidatoru isplatili manje od 24.051,46 kn doprinosa u 2019? I to za svakog pojedinačno toliko, ako ih imate više?

Jer Temeljem propisane minimalne godišnje osnovice (od 65.894,40 kn) treba platiti ukupno 24.051,46 kn doprinosa za Člana uprave, izvršnog direktora, likvidatora.., a na snazi je od 01.01.2019.

Ako ste isplatili manje isti će dobiti Porezno rješenje da doplate. Prema godišnjem poreznom rješenju morat će platiti i svi članovi uprave, direktori, likvidatori za koje je djelomično uplaćen – ili nije uopće uplaćen – doprinos, bez obzira gdje se vode kao zaposleni.

Dakle, ako niste uplaćivali vaš će član uprave/izvršni direktor/likvidator dobiti rješenje porezne uprave za nadoknadu do osnovice i to će morati platiti on osobno, a tako uplaćeni doprinos NE ide u trošak tvrtke.

Tko neće osjetiti ovu poreznu mjeru koja je na primjeni još  od 01.01.2019.?
Neće je osjetiti članovi uprave koji si isplaćivali – ili primali kod drugog poslodavca – iznos bruto plaće veće od 5.491,20 kn/mjesečno. Ili ako su mlađi od 30 godina, ili ako su umirovljenici, ili dijete branitelja.

I možda ovaj podatak i nije nešto strašno, ako ga ne gledamo kroz prizmu prihoda koje su tvrtke prijavile u 2018. Godini. Pa pogledajmo kako stoji stanje s prijavljenim prihodima tvrtki koje moraju imati članove uprave, izvršne direktore…

Tako u Hrvatskoj ima 58.873 mikro firmi koje ostvaruju prihod manje od 200.000 kn na godišnjem nivou. Gledajući na mjesečnom nivou to je prihod manji od 16.700 kn. I onda im ide cca 15% (konkretnije 2.004,29 kn) tog prihoda na obračun doprinosa Člane uprave koji je samo zaposlen kod njih.

A da situacija bude još gora u Hrvatskoj ima 45.544 firmi koje ostvaruju prihod manji od 100.000 kn prihoda na godišnjem nivou. Gledajući na mjesečnom nivou to je prihod manje od 8.400 kn. i od tog iznosa znači trebaju platiti cca 2.000 kn samo za doprinose i poreze svom članu uprave/izvršnom direktoru ako je samo zaposlen kod njih i ako želite poštivati porezne propise/zakone. To je oko četvrtine godišnjih prihoda samo za doprinose i porez člana Uprave, direktora..A gledajući širu sliku član uprave/izvršni direktor u ovom slučaju gotovo „pojede“ sav godišnji prihod na svoju plaću i doprinose.

A ima još bolje – U RH ima 21.903 firmi s prihodom manjim od 100 kn!, a sve moraju imati Člana uprave!

Dalje, ako se gleda da u Hrvatskoj ima preko 41.021 firmi s 0 zaposlenih – a sve moraju imati člana uprave/izvršnog direktora - znajte da je lako moguće da će dobiti „čestitku“ od Porezne, ako nisu negdje drugdje zaposleni.

I što je činiti firmama s malim prihodom gdje isplata doprinosa i poreza članu uprave ili izvršnom direktoru može ugroziti poslovanje? Jer firma bi morala isplatiti doprinose –imala ona novaca ili ne – to državu baš i ne zanima.
Pa ispada da trebaju naći „sponzora“ za plaćanje doprinosa – biti zaposlen u nekoj drugoj firmi (npr. državnoj ili velikoj korporaciji) pa neka mu oni ispunjavaju „kvotu“ za doprinose.

Je li to dobro za (mikro) poduzetništvo?
Za rad na crno i za fušanje na postojećem radnom mjestu nema bolje mjere!
I naravno odlična škola nadobudnim novim poduzetnicima iznad 30 godina starosti da ćete platiti barem 24.000 kn doprinosa (bez poreza i prireza) samo za jednog člana uprave/ izvršnog direktora – napravili vi prihoda ili ne.

Što reći?

Želimo vam čim veće prihode, a osobito čim veću dobit kao razliku uloženog i dobivenog.

 

Zanima vas više? Pogledajte ove linkove!

TEB primjeri iz prakse https://www.teb.hr/novosti/2019/clanovi-uprave-u-sustavu-osiguranja/

Naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2020. godinu

: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_12_125_2504.html

Želite provjeriti kako koja firma posluje, kolike prihode ostvaruje? Provjerite na www.firmoteka.hr