COVID score – FINA, moratorij, odgoda plaćanja kredita

Da vas je netko prije pola godine upitao što znači pojam COVID score? Što biste mu odgovorili? :-)

A danas da vas pitamo što znači pojam COVID score? Za sve koji možda još ne znaju evo sažetka:

Vlada RH je na svojoj sjednici odlučila da je FINA zadužena za uspostavljanje digitalne platforme putem koje će se omogućiti elektroničko podnošenje prijava na odgovarajuće vladine mjere u borbi protiv korona virusa (uključujući i moratorij tj. odgodu plaćanja kredita gospodarstvenicima za vrijeme trajanja pandemije) te prikupljanje podataka za odluku o odobrenju mjera vlade.

Ukratko, online prijavom na www.fina.hr možete se prijaviti za neku od vladinih mjera, ništa od dodatne dokumentacije ustvari nije potrebno jer je sustav povezan s Poreznom, HZMO i HZZ-om.

Nakon što se prijavite i nakon što sustav odradi svoje, dobiti ćete ocjenu tzv. COVID score koji FINA šalje bankama, kreditnim institucijama.

Neki od elemenata za ocjenjivanje koliko je neki poduzetnik ugrožen COVIDOM su:

- Glavna djelatnost prema NKD-u: npr. Subjekti registrirani na turističke i ugostiteljske aktivnosti su najviši stupanj i predviđa im se najveća pogođenost , s druge strane djelatnosti poput Internet trgovina i kurirske službe mogu ostvariti i dodatne prihode uslijed COVID-a, čime ostvaruju negativne bodove

- Blokirani subjekti – subjekti koji su bili u blokadi duljoj od 15 dana tijekom 2019. se isključuju, međutim subjekti koji su blokirani u periodu od početka 2020. pa sve do početka primjene mjera dulje od 15 dana, ostvaruju “niži prioritet”, a subjekti koji su blokirani nakon početka mjera za suzbijanje epidemije ostvaruju “viši prioritet”

- Smanjenje broja zaposlenih – podaci se preuzimaju direktno s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

- Da li je poduzetnik na listi neisplatitelja plaće u 2019. godini ili na listi neplatitelja poreza u 2019. godini – podaci se preuzimaju direktno s porezne uprave

Itd…

Na osnovu tih i slično postavljenih kriterija možete postići maksimalno 700 bodova i plasirati se u neki od slijedećih rangova koje potom FINA dostavlja bankama I financijskim  institucijama:

Inače, praćenjem situacije s terena trebate se direktno prijaviti i u banku gdje tražite kredit, npr. u HBOR jer ne vrijedi samo prijava preko FINA-e. U nekim bankama CovidScore od FINA-e  i ne uzimaju u obzir, pa tako morate "odraditi" i banku i FINA-u. Sretno!

Pratite nas i dalje i ne zaboravite da na www.firmoteka.hr uvijek možete provjeriti kako netko posluje